Google, Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan Deepfake Görsellere Savaş İlan Etti: İlk Kez Bir Görsel Yüklendiğinde Gösterilecek
Polat Alemdar Balenciaga’yı giydi Hatırlıyor musun? Bir zamanlar Papa’dan Polat’a kadar herkesin elinde buna benzer bir video vardı. Bu videoların yapılmasını sağlayan teknolojiye deepfake adı veriliyor. Öte yandan elbette bu teknoloji sadece eğlence amaçlı kullanılmıyor. Deepfake’leri dezenformasyon, algı yönetimi gibi amaçlarla kullananlar da var. Artık bu ikinci gruptaki görselleri ayırmanın yeni bir alternatifi var.
Google’ın Android, Arama ve Play StoreSizin için yeni güncellemelerin ortak bir noktası var: derin sahteGörsellerin kaynağını bulmak ve gerektiğinde şikayette bulunmak.
Saldırgan yapay zeka çalışmaları raporlanabilecek
Google Play için yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, uygulama geliştiricilerin, metin veya resim oluşturan yapay zeka uygulamaları için uygulama içi şikayet sistemine sahip olmaları gerekecek. Bu sistem sayesinde rahatsız edici içeriklerin ihbarı yapılabilmektedir. Googlekişisel kullanıcılar tarafından üretilen içeriklere de benzer kısıtlamalar getiriyordu ve artık yapay zeka da bu kısıtlamaların kapsamına dahil edildi.
Google, kullanıcıların görsellerin geçmişini görmesine olanak sağlayacak bir özelliği de kullanıma sundu. ” Bu resim hakkında“adlı özellik ilk olarak mayıs ayında hayata geçirildi Google G/Ç Etkinlikte duyurulsa da artık kullanıcılara ulaştı. Bu özellik Google’ın mevcut ” Bu sonuç hakkında” özelliğiyle aynı şekilde çalışır, ancak bir web sayfası yerine. görüntünün geçmişiverir.
Yeni özelliği kullanabilmek için görsele tıkladığınızda aşağıdaki çubukta görünen üç noktaya tıklamanız gerekiyor. Daha sonrasında ” Bu resim hakkında” seçeneğini seçtiğinizde bu görselin en son hangi sitelerde kullanıldığını göreceksiniz ve İlk kez nerede ortaya çıktı? görebilirsin. Görsellerin doğrulanıp doğrulanmadığını ve meta bilgilerini görmek için de bu özelliği kullanmak mümkün. Bu sayede görüntünün yapay zeka eseri olup olmadığı anlaşılıyor.