Sağlık

Muratbey’den Ramazanda Doğru Beslenmenin Önerileri

Ramazan, rahat ve sağlıklı bir Ramazan geçirerek gerçek beslenmenin mükafatını görebileceğimiz bir aydır. Gerçek beslenme tavsiyeleri veren Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Muazzez Garipağaoğlu; Ramazan ayında sahur ve iftar olarak veya bir veya iki öğün olarak tüketilen besinlerin iftardan sahura kadar 3 veya 4 öğüne bölünerek tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Garipağaoğlu, bol peynir tüketerek vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacağımızı belirtiyor.

Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam tarzının değiştiği bir aydır. Özünde oruç, açlık hissetmek ve bu duygunun sonucunda paylaşmak, yardımlaşmak, şükretmek ve israftan kaçınmak gibi dinî ve evrensel esasları yaşamak demektir. Ramazan ayının faydalarından faydalanmak için ay boyunca yeterli ve istikrarlı beslenmek ayrı bir değer taşır. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, ramazan ayında gerçek beslenme için gereken değerli bilgileri paylaştı.

Ramazan’da öğünler iftardan sahura kadar bölünmelidir.

Ramazan ayında doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Prof. . Ayrıca sağlıklı bir sindirim için besinlerin küçük lokmalar halinde ve iyi çiğnenerek yenilmesi gerekir. İftarda su, hurma, peynir, zeytin ve çorba ile orucu açmak ve 15-20 dakika sonra ana öğüne geçmek hem yemeyi kontrol etmeye hem de sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olur. Ana yemeğin yan yemekler dahil en fazla 4 çeşitten oluşması gerektiğini vurgulayan Garipağaoğlu, süt veya meyve gibi sağlıklı besinlerle hazırlanan tatlıların ana yemekten 1-2 saat sonra tüketilmesini öneriyor. Ramazan ayında gün boyu oluşabilecek sıvı ve mineral kayıplarını önlemek için iftardan sonra bol sıvı tüketmenin önemine dikkat çekiyor.

Daha sağlıklı ve verimli bir gün için mutlaka sahur yapmalısınız.

Ramazan ayında daha sağlıklı ve verimli bir gün geçirmek için sahur yapılması gerektiğini hatırlatan Prof. Garipağaoğlu; “Ramazan ayının nadide öğünlerinden biri olan sahur, en çok atlanan öğündür. Ancak sahur, hem günlük güç hem de beslenme ihtiyacını karşılamak üzerine kuruludur; Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Sahur atlamak vücut direncinin düşmesine ve kilo alımına neden olabilir. Sahurda çay, süt, Burgu, Sürmeli, Kaymaklı gibi az tuzlu peynirler, yumurta, az tuzlu zeytin, mercimek ve sebze gibi lif yönünden zengin çorbalar, az yağlı hamur işleri, tam tahıllı ekmek (buğday, çavdar, yulaf) ), yoğurt, cacık, domates, salatalık, meyve, fındık, ceviz, az şeker ve meyveli komposto gibi besinlerin ortasında bir menü oluşturulmalıdır. Ayrıca bol sıvı tüketilmelidir. Sahurdan sonra hızlıca uzanmak; Kilo alma, mide ekşimesi, reflü gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle sahurdan yarım saat sonra yatmak sağlık açısından faydalıdır.

Ramazanda Sağlıklı Beslenmenin Sırrı: Peynir

Ramazan ayında alınması gereken besinlerin birçoğunun peynirde olduğunu belirten Garipağaoğlu, bu dönemde bol peynir tüketmenin vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacağını söyledi. Garipağaoğlu, “Sindirim sorunu yaşayan kişiler için peynire iftar yemeklerinde mutlaka yer verilmeli ve yemekle birlikte tüketilmelidir” dedi. Garipağaoğlu, özellikle bu dönemde vücutta yeterli düzeyde D vitamini bulunmasının Ramazan döneminde bağışıklık sistemini destekleyeceğini söyleyerek, “Ramazan ayında D vitaminini vücuda alabilmek çok değerli. Yeterli D vitamini, bağışıklığın güçlendirilmesinde değerli bir rol oynar. Güneşten yeterince yararlanılmıyorsa iftar ve sahur yemeklerinde D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir tüketmek değerlidir. Sonuç olarak yeterli ve istikrarlı beslenmeye özen gösterilmesi sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan’ın anahtarıdır. Her gününüz Ramazan’ın rahmeti ve güzelliği ile dolsun. Hayırlı ramazanlar” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ovacikajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu