Haber

Af Örgütü idam cezalarını artırdığını açıkladı

Uluslararası Af Örgütü, 2022 yılında dünya genelinde 20 ülkede 883 kişinin idam edildiğini duyurdu. Örgüt tarafından yayınlanan raporda, söz konusu rakamın son beş yılda infazlarda rekor artışa işaret ettiği belirtildi.

Salı günü Berlin’de küresel idam cezası uygulamalarına ilişkin yayınlanan rapora göre, 2017’den beri infaz edilen idam cezaları 2022’de yeni bir zirveye ulaştı.

En fazla infazın olduğu ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri ve İran olarak kayıtlara geçti. İnfazların yüzde 90’ı bu iki ülkede gerçekleştirildi. Çin, Kuzey Kore ve Vietnam’daki ölüm cezalarına ilişkin veriler devlet sırrı olarak değerlendirildiğinden bu ülkelerdeki infazlara raporda yer verilmedi.

Rapora göre İran’da 2021’de infaz sayısı 314 iken 2022’de bu sayı 574’e ulaştı. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre İran’da bu yıl en az 209 kişi idam edildi. Rapora göre Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2021’de 65 olan bu sayı, 2022’de 196’ya çıkarak üç katına çıktı. Rekor bir artışla bu rakam, Uluslararası Af Örgütü tarafından son 30 yılda kaydedilen en yüksek infaz sayısı olarak kayıtlara geçiyor. Yine geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir günde 84 kişi idam edilirken, 24 kişinin bire bir idam edildiği bir diğer ülke Mısır oldu.

ABD’de 2021’de 11 olan infaz sayısı 2022’de 18’e çıktı.

Protestocular ‘Tanrı’ya savaş açmak’tan yargılanıyor

Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün

AB ülkelerine çağrı

Uluslararası Af Örgütü’nün Almanya’dan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Julia Duchrow, Alman devlet televizyonu ZDF’ye verdiği röportajda AB ülkelerini ölüm cezasına karşı daha net bir tavır almaya çağırdı.

İran’da “benzeri görülmemiş bir infaz dalgası” yaşandığına değinen Duchrow, geçen yıl Kürt genç Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan kitlesel protestoların şiddetle bastırılırken en az dört göstericinin infaz edildiğini söyledi. Duchrow, “Onlarca kişi daha protestolarla bağlantılı olarak ölüm cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya” dedi.

İran’da idam cezasına çarptırılan İran ve Alman vatandaşı Cemşit Şarmehd’in cezasının her an infaz edilebileceğini belirten Duschrow, “Vaktimiz çok az. Bu yüzden Alman hükümetinin çok net bir tavır alması gerekiyor. .” İş adamı Sharmahd, 2020 yılında İran’ın bilinmeyen servisi tarafından Dubai’de kaçırılmış ve terör suçu işlemekten yargılandığı İran’da idam cezasına çarptırılmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, ölüm cezasına çarptırılanların ağırlıklı olarak uyuşturucu suçlarından hüküm giydiğini bildirdi.

dpa,KNA/TY,GK

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

sapanca-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu