Ekonomi

Tokat’ta bağ yaprak hasadı başladı

Tokat’ta bağ yaprak hasadı başladı

TOKAT – İnce, narin ve kendine has aromasıyla damaklarda ayrı bir tat bırakan Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Gökçeli beldesinde asma yaprağı hasadı başladı.

Gökçeli Kasabası’nda çiftçiler havaların ısınması nedeniyle erken saatlerde bağ hasadına başlıyor. Yaprak sarmanın ana malzemesi olan üzüm yaprağı, Türk mutfağının lezzetlerinden biridir ve özenle toplanır. Tek tek toplanan bağ yaprakları kaynatılarak salamura haline getiriliyor ve presle bidonlara dolduruluyor. Gökçeli ilçesinde bağ yaprağı toplayan erkek ve kadın çiftçiler ilçe ekonomisine katkıda bulunuyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun gibi büyük şehirlerden talep gören bağ yaprakları bölgeye değerli girdiler sağlamaktadır. Geçen yıl ağırlığı 30 liraya kadar çıkan bağ yaprağının bu yıl ağırlığının 50 liraya çıkması bekleniyor.

Gökçeli Belediye Başkanı Mustafa Koyuncu, altın sarısı yaprağın Gökçeli’nin simgesi olduğunu belirterek; “Hava şartlarından dolayı hasadımız bu yıl mayıs sonunda oldu. Gökçeli’de mayıs ortasında başlayan yaprak hasadımız bu yıl biraz geç oldu tabi çok yağmur yağdığından. Yani. ,yaprakları yeni yeni çıkmaya ve olgunlaşmaya başladı bu yüzden haziran ayına kaldı Gökçeli ilçemizde yaprakların özelliği incedir.Yapraktaki damarlar çok incedir.Çok ince olduğu için çabuk pişer ve aroması da incedir. buranın havası ve toprağından dolayı çok farklıdır.Gökçelinin yaprakları diğer yörelere göre aroma olarak daha hoş,pişirmede daha narindir aslında.Biz üzüme narenciye diyoruz.O bakımdan bizde diğer yerlerden farklı bir yaprak.Bu yüzden yaprağın başkenti Gökçeli diyoruz.Burada yaprağın yanı sıra üzüm de fiyatlandırılıyor aynı zamanda.Üzümden sofralık ve pekmez var. Pekmezimiz de çok güzel içinde hiçbir katkı maddesi ve ilaç yok tamamen doğal sadece pekmez toprağı dediğimiz bir maya var. Bunun dışında bir şey eklemiyoruz. Pekmezimiz doğal, yaprağımız da doğal. Çiftçilerimiz bu eserleri hem ailecek tüketiyor hem de satıyorlar” dedi.

“50 liraya kadar çıkabilir”

Kasabada yaklaşık 4 bin ton yaprak hasadı yapıldığının altını çizen Başkan Koyuncu; Gökçeli’de yaklaşık 4 bin ton yaprak çıkıyor. Bunun büyük bir kısmı İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere satılıyor, bir kısmı da insanlar tarafından kendi evlerinde yemeleri için eş ve dostlarına ikram ediliyor. Toplanan yapraklar salamura olarak satıldığı için bidonlara presleniyor”Üzerlerine baskı yaptıkları 40 kiloluk naylon çuvallar var, bunlarla toptancılar var. Geçen yıl ağırlık son zamanlarda 30 liraya kadar çıkıyordu, bu sene piyasa henüz oluşmadı ama sanırım 30 liradan başlayıp 50 liraya kadar gidiyor. Yapraklarımız sanırım altın sarısı, Gökçeli’nin altını diyebiliriz. Nihayetinde amacımız vatandaşları niyet yaprağımızı doldurup sarmaya teşvik etmek. Yaprak almak isteyenler, gerçekten dolma yemek isteyenler. Lezzeti güzel, gelip yapraklarını Gökçeli’den alsın” dedi.

“Birçok büyükşehir satıyor”

Kasabadaki çiftçilerden Sakin Aykut, yaprak toplamanın meşakkatli bir iş olduğunu belirterek; “Sabah erken kalkıp bağa geliyoruz yaprak toplamaya başlıyoruz. Yaprakları 120 kiloluk varillerde salamura ediyoruz. Salamuradan sonra tüccarlarımız gelip yapraklarımızı alıyor. İstanbul’da nerede talep varsa satılıyor, Ankara Eskişehir Bu yıl verim çok yüksek kalite de yüksek ama biraz geç kaldık geçen yıl hava şartlarından dolayı ilk ürün 20 gün önce bitmişti şu an elimizde var ilk mahsule zar zor başladık ama daha yeni bitiriyoruz.Yani sıcak güneş olmalı ama bu sene yağmur boldu, çok sıcak değildi o yüzden 20 gün geç mahsule başladık.İlk hasadımızı tamamladık, şimdi ikincisini yapacağız inşallah ikincisini de yaparız.Buradaki Erbaa yaprağı ile ortası arasında kalite farkı var.Bizim Gökçeli yaprağımız biraz daha kaliteli.Onun özelliği güneşin direk oraya bakması, Buraları arkadan dolaşıyoruz, güneye geliyor, onun için burası yumuşak. üçü toplanır, dördü toplanır, yapraklar toplanır toplanmaz. Ondan sonra üzümler bırakılır. Ama burada dört, beş, altı hatta daha fazla yaprak 7 kat toplanır yerin üst kısmında. Köy yaprağı narenciye üzüm üzüm narenciye şarap rafı. Bu bizim salamura yaprağımız. Bu yaprak İstanbul’a, Ankara’ya, Çorum’a yani Türkiye’nin ücra köşelerine satılıyor. Lezzetlidir, ekşimsi bir tadı vardır, özelliği budur.”

“Aroma ve tat bir numara”

Beldede bağcılıkla uğraşan Mustafa Çoban; “Normalde hasadımız mayıs ayında başlar ama bu yıl havaların yağışlı ve soğuk olması nedeniyle hasadımız gecikti. Kasabamızın yapraklarının bu kadar özel ve lezzetli olmasının sebebi arazi şartlarıdır. Mesela bizim yerlerimiz genellikle Öğleden sonra güneş almayın bu yüzden güneş öğleden sonra biter bu yüzden yapraklar sertleşmez yumuşacık olur çabuk pişer ve diğer yapraklara göre biraz ekşimsi bir yapısı vardır diye düşünüyoruz. bu yıl piyasa yüksek olacak ama tabi ki kesin bir fiyat söyleyemeyiz çünkü fiyatlar henüz oturmadı ve hasat yeni başladı.Bağ ne kadar sıcaksa yaprak o kadar iyi büyür ve o kadar çabuk toplanır. Tekrar toplanabilir ama hava sıcak ve yağışlı olmazsa hava şartlarından dolayı toplama süresi uzayabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu