Özel okullara gözdağı: Pagan kültürü istemiyoruz
MEB Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner, okullarda “pagan kültürü etkinliklerine” yer verilmemesini istedi. “Kapatılma” tehdidinde bulunan Güner, bazı İngilizce ders kitaplarının “kültürel yozlaşmaya” yol açtığını savundu.
Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, Türkiye Özel Okullar Birliği’nin 22. Klasik Eğitim Sempozyumu “Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zeka” başlığıyla Antalya’da başladı. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin’in katılmadığı sempozyumun açılışında konuşan MEB Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner, Noel’e atıfta bulunarak “pagan kültürüyle ilgili faaliyetlere yer verilmemesi gerektiği” uyarısında bulunarak, Paskalya ve Cadılar Bayramı etkinlikleri.
‘DİN KÜLTÜRÜ DERSLERİNDE MATEMATİĞİN KATKI SAĞLADIĞINI DUYDUĞUMUZDA GEREKLİ OLANI YAPMAMIZ GEREKİYOR’
Güner, ‘Okullarda pagan kültürünü istemediklerini’ belirterek, “Ayrıca tarihi ve kültürel açıdan çok önem verdiğimiz bir dersin İngilizce öğretildiğini, matematiğin öğretildiğini duyduğumuzda Din kültürü dersinde de gereğini yapmamız lazım.”
Mustafa Kemal Atatürk’ün tek kararla 44 okulu kapattığını ve faaliyetlerine son verdiğini belirten Güner, “Çocuklarımızın nüfuza çok açık olduğu bir dönemde, sistematik bir şekilde kültürel etkilere maruz kalmamanın değerini defalarca dile getirdik. Emperyalizmi kendi kimliğimiz dışında kendi ellerimizle yok ediyoruz. Bununla ilgili yazılar da yazdık. Ancak makaleler yeterli değil. Eğitimin mutlaka çocukların yaşayacağı şartlara uygun hale getirilmesi gerekiyor. Ancak milli kimliğimizi korumak ve kollamak bizim için çok önemli. Kendi okullarımızda çocuklarımızı kendi medeniyet çizgimizin dışına çıkarmak gibi bir zafiyete düşersek o zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924’te gerçekleştirdiği çok pahalı bir işlevi gündeme getirmek ve hatırlatmak gerekir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk kimliğine ve geleneklerine tamamen aykırı olan, adeta bir askere alma sistemi üzerinden dış temaslarla çocukları sistem dışına çıkaran yurt dışı bağlantılı 44 okulu tek bir kararla kapatarak faaliyetlerine son verdi. “Tarihimiz ve kültürel kimliğimizle ilgisi olmayan, geçmişi pagan kültürüne kadar uzanan bariz tatilleri veya etkinlikleri okullarda etkinlik olarak görmek istemiyoruz” dedi.
Güner ayrıca, “Yurtdışından gelen, özellikle de İngilizce kökenli ders kitaplarının içeriği, basıldığı ülkenin kültürel kodlarıyla ilgili olabiliyor. Her kültüre ve inanca değer veriyoruz. “Ancak bu bizim için kültürel yozlaşmaya dönüşürse eğitimciler olarak buna ‘dur’ demek zorundayız” dedi.
Bakanlık tarafından il milli eğitim müdürlüklerine 27 Kasım’da gönderilen Güner imzalı yazıda, “Özel okul veya kurumlarda yapılacak etkinliklerin Türkiye’nin örf, gelenek ve göreneklerine uygun şekilde düzenlenmesi ve yapılacak etkinlik ve konuşmaların öğrencilere milli kültürü tanıtması gerektiğini düşünüyorum.”
(HABER MERKEZİ)
dosemealtiajans.com.tr