İskenderun Çadırkent’te de Son Eksiklikler tamamlanıyor. Turan Aydoğan: “Siyasetin Bu Yeni Hayatı Düzenlemesi Lazım”
HABER: FAHRETTİN ÖZTÜRK – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU
Beylikdüzü Belediyesi ve Beylikdüzü Kaymakamlığı’nın ortaklığıyla depremden etkilenen Hatay’da 40 bin metrekarelik alan üzerine çadır kent kuruldu. CHP İstanbul Milletvekilleri Gökan Zeybek ve Turan Aydoğan burayı ziyaret etti. Aydoğan, “Bir dramı var ve bu dramdan sonra ortaya çıkan yeni bir hayat var. Bu yeni hayatı elbette siyaset dokumalıdır.”
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta Pazarcık ve Elbistan merkezli ve 10 ili etkileyen büyük depremlerin ardından Beylikdüzü Belediyesi ve Beylikdüzü Kaymakamlığı tarafından Hatay’ın İskenderun ilçesinde çadır kent kuruldu. 40 bin metrekare alan üzerine kurulan çadırkentte AFAD’ın da çadırları bulunuyor. Çadır kentte depremzedelerin barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılanıyor. Ayrıca çocukların oyun oynaması ve sosyalleşmesi için oyun alanı ve gezici kütüphane bulunmaktadır. Kurulan konteyner tuvalet ve banyolar ile depremzedelerin tuvalet ve banyo ihtiyaçları da karşılanacak.
İskenderun Muammer Aksoy Caddesi üzerinde boş bir alana kurulan çadır kentte Beylikdüzü Belediyesi ekipleri diğer ihtiyaçları karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor. Çadır Kent’i ziyaret eden CHP Milletvekilleri Gökan Zeybek ve Turan Aydoğan, ANKA Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.
Gökan Zeybek dedi ki:
” DAHA ÖNCE İLK BİTİREN YERLEŞİMLERDEN BİRİ İŞTE: Antakya, Defne, Samandağ ve İskenderun’daki arkadaşlarımızla 7 gündür buradayız. Ancak olağan gördüğümüz şey önce bitmiş, vatandaşlarımızın girip çadırlarda iki üç gece kadar kaldığı bir yerleşim yeri. Bugün iddia ediyorum ki trafo yapılacak ve su sorunu çözülmeye çalışılıyor. Bir iki gün içinde burası yaşanabilir hale gelecek. Bir yandan belediyenin yaptığı yardımlar, İstanbul’dan ve başka yerlerden tüm vatandaşlara gıda, gıda ve giyecek yardımları yapılıyor. Bir yandan da burada sıcak yemek ikramı yapılarak insanların aç kalmaması sağlanıyor. Sosyal destek uzmanları da görüyoruz. Psikolojik destek uzmanları görüyoruz.
ŞU ANDA BURADA 500 ÇADIR VE 24 KONTEYNER VAR: Türkiye’nin her yerinden insanlar koşarak buraya geldi. Herkes belli bir zaman dilimi içinde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyor. Şimdi arkamızda muhtemelen birkaç çadır var ama şu anda burada 500 çadır, 24 konteyner var ve dev bir gıda ve ekmek üretim tesisi yapılıyor. Arkasında yine erzak, giysi ve yiyeceklerin depolandığı devasa depolama alanlarımız var. 40 bin metrekarelik alanda bir metrekare bile boş bırakılmadı. Yine arkadaşlarımıza göre çocuklarımız için buraya çocuk oyun alanları yapılacak ve muhtemelen o günkü bazı eğitim çalışmalarını devam ettirebilmeleri için eğitim sınıfları yapılacak. Gördüğümüz görüntü bu. Acı ancak el birliğiyle, dayanışmayla ve bu işe yüreğini, vücudunu koymakla olur.
SORUNLAR ÇÖZÜLECEK: Sorunların çözüleceğine yürekten inanıyorum. Türk Telekom ile biraz önce görüştük. Telefon altyapısını geliştirmeye çalışıyorlar. Yine buradaki elektrik dağıtım şirketi buraya trafo yapacak ve bu çadırkentin aydınlatma ve diğer hizmetlerini Beylikdüzü Belediyemiz yapacak. İSKİ’den arkadaşlarımız İstanbul’dan geldiler. Ayrıca şehrin kanallar ve su ile ilgili altyapısının teftişlerini de yürütürler. Porsiyonlar halinde su vermeye başlayacaklar. Yani hayatı normale döndürmek için elimizden geleni yapıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.
AYDOĞAN: “DEPREM DÖNEMİNDE BİR İNSANLIK SORUNUDUR”
Turan Aydoğan dedi ki:
“Kasaba büyüklüğünde bir alanda. Beylikdüzü Belediye Başkanımız Mehmet Murat Çalık ve özverili ekibinin desteğiyle, İstanbul halkının desteğiyle burada el ele, gönülden bir ömür örülüyor. her çadırda bir hikaye var.gündüz çadırlara gidiyoruz oradaki vatandaşlarımızla girip sohbet ediyoruz… sarsıntı sadece sayısal değil sadece geometrik sadece coğrafi ve sadece jeolojik bir problem deprem de her insanın olduğu yerde bir insanlık sıkıntısı, topyekûn bir sosyolojik sıkıntı ve çeşitli tezlerden oluşan bir antitez.Buradaki çocukların hayata farklı bir yerden uzanabilecekleri sosyal donatı alanlarındaki imkanlarla birlikte bizim belediye başkanı ve ekibi burada çocukların kültürel donanımlarını sağlayacakları ve sportif anlamda kendilerini yaşatacakları alanları oluşturuyor burada kuruldu ve bu devam edecek.Bu çalışmalar i tarafından yeni açılan alanlarda da devam edecek. diğer alanlarda sivil toplum kuruluşları ile bütünleşmek.
SİYASETİN BU YENİ HAYATI BİLMESİ GEREKİR: Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor. Bir dram vardır ve bu dramdan sonra yeni bir hayat vardır. Hiç şüphesiz bu yeni hayatı siyaset organize etmelidir. Siyasetin sivil toplumla birlikte örgütlenmesi gerekiyor. Siyaset bencil olmamalı, kirli bir dil kullanmamalı, bu alanı örerken hassasiyet görebilmeli. Bu duyarlılığın yarattığı alan üzerinde analizler üretebilmelidirler. Bugün itibariyle farklı kesimlerin analizlerinin bu alanda yeşerdiğini görüyoruz. Umarım bu daha güçlü bir güce dönüşür. Daha az güç kaybıyla birlikte insanlarımıza hak ettikleri hayatı sunabiliriz.
GÜÇLÜ BİR SOSYAL DEVLET HAYATIN HER ALANINDA GEREKLİDİR: Bir şeyden bahsetmek istiyorum. Uzun zamandır güçlü bir sosyal devlette ısrar ediyoruz. Güçlü bir sosyal devlet, hayatın her anında gerekli olan devlettir. Bugün burada alınacak tedbirlerin sorumlusu güçlü sosyal devlettir. Tüm iyi niyetli yaklaşımlar bir şekilde ve güçlü sosyal devlet tarafından entegre edilmelidir. Ancak bundan sonraki süreçte o güçlü sosyal devlet çok daha gerekli, çok daha değerli olacaktır. Yaşlısından gencine herkes devletin elini üzerinde hissetmeli. Buradaki çocuklar eğitim alır almaz, sıradan olmaması gereken bir tablo oluşturulmalıdır. Eğitimlerini tamamlamak zorundadırlar. İşsiz vatandaşlarımızın yine de iş bulabilecekleri alanlar oluşturmak gerekiyor. Yaşlıların her türlü sağlık ve diğer hizmetleri yine o güçlü sosyal devlet tarafından sağlanmalıdır. Israrla üzerinde durduğumuz ve odaklandığımız aile takviye sigortası bu anlamda da farkını gösteriyor ve göstermeye devam edecek.
KAYA: “BUGÜN TUVALET KULLANIMI AÇIK. DUŞLARI YARIN AÇACAĞIZ, YÜKSEK RAKAMLI”
Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi Gazi Kaya, şu anda çadırkentte gerekli tüm envantere sahip olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Tuvalet kullanımı bugün itibariyle hizmete açıldı, yarın da büyük ihtimalle duşları açacağız. İstanbul’dan bugünün tırlarına yüklenecek şofbenler geldiğinde yarın vatandaşımızın bu ihtiyacını karşılaması muhtemel.
Deprem sonrası hayatlarını devam ettirebilmeleri için özellikle çocukların hayatlarına daha sıkı tutunabilmeleri için. Çünkü deprem yıkılır ve ardından bambaşka bir hayat başlar. Onlar için çok özel bir alan oluşturacağız. Hatta bu alanda küçük bir parkımız var, gezici kütüphanemiz ve kreşimiz olacak. Bununla ilgili tüm altyapılarımız tamam. Profesyonel mutfağımızın delegasyonu bugün tamamlandı. Muhtemelen yarın profesyonel mutfağa gidiyoruz. Şu an geçici mutfaktayız. Doğal olarak onları mağdur etmek asla söz konusu olamaz. Ancak bundan sonra daha büyük bir üretim kapasitemiz var. Günlük ekmeğimizi kendimiz yapabileceğiz. Bu arada, artık insanlarımızın ihtiyaç duyduğu tüm envantere sahibiz. Dün itibariyle Erzin Limanı’na yanaşan Roro Gemisinden 44 TIR getirdik. İçinde artık çadır içindeki yaşamları ve çadır dışındaki yaşamları için gerekli tüm envantere sahibiz. Şu anda elimizde bir şey yok.”
haberatkaracalar.com.tr