C31K dosyası: Kedilere işkence yapılması talimatını kim veriyor?
Sosyal medyada örgütlenen ve ‘Cehennemin 31. Katı’ (C31K) adı altında hayvanlara işkence ve istismar görüntüleri paylaşan grupla ilgili yeni gelişmelere ulaşıldı.
Geçtiğimiz ay grup üyelerine yönelik operasyon düzenlenmiş ve 5 kişinin tutuklandığı açıklanmıştı ancak Hayvanları Koruma ve Koruma Derneği (HAYKADER) avukatı Mehmet Tunç’un verdiği bilgiye göre; 5 kişiden sadece biri gözaltına alındı, diğerleri serbest bırakıldı. Şüpheliler, ifadelerinde kedilere eziyet görüntüleri yaymak için birinden talimat aldıklarını ancak bu kişilerin kim olduğunun belirlenemediğini söyledi.
C31K ÜYELERİ TUTUKLANDI MI?
Bir süredir sosyal medyada ‘Cehennemin 31. Katı’ adı altında kedi eziyeti ve istismarı görüntüleri paylaşan bir grup vardı. Grubun paylaşımları pek çok hayvanseverin dikkatini çekti ve konuyu sosyal medyaya taşıdı, yaptıkları ihbarlar üzerine İçişleri Bakanlığı grup üyelerine operasyon düzenlendiğini duyurdu.
Konuyla ilgili olarak 13 Ocak’ta yetkiliden şu paylaşım yapılmıştı: Tekirdağ, Çorum ve Karabük’te düzenlenen operasyonda şüpheli 5 kişi yakalandı. Bu şüpheli kişiler; “Çocukların kullandığı müstehcen yayınları ülkeye getirmek, çoğaltmak, satmak, nakletmek, ihraç etmek, zalimi ve zalimi övmek, ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürmek, alenen hataya tahrik etmek suçlarından tutuklandı. “
Bu haberin ardından grup üyeleri, hayvanların acı çektiğine dair benzer görüntüleri sosyal medyada paylaşmaya devam etti ve bir sonraki hedeflerinin çocuklar olduğu mesajını da yayınladı. Bu arada hayvan hakları savunucuları ve hayvanseverler de Instagram ve X gibi sosyal medya kanallarında grup üyelerinin tamamının serbest bırakıldığını belirten paylaşımlar yaptı.
Avukat Mehmet Tunç ile uzun süredir devam eden bilgi karmaşasını tartıştık. HAYKADER adına kümeyle ilgili incelemeyi takip eden Tunç, belgeden elde ettiği bilgileri aktardı.
‘PROFİL ANALİZİ YAPILMADIĞI İÇİN HAYVANLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDAN SATIN ALINAMADI’
Tunç, 5 kişinin gözaltına alındığını, 2 kişinin savcılıkça serbest bırakıldığını, 3 kişinin de tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edildiğini ancak bu 3 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını söyledi. Savcılığın itirazı üzerine 1 kişinin tekrar yakalanarak tutuklandığını, 2 kişinin ise halen arandığını, bu nedenle belgede 1 kişinin gözaltına alındığının belirtildiğini belirtti.
Tunç, şu bilgileri paylaştı: “C31K’nın Telegram kümesi yöneticileri DA, M.Ö., EB, A.Ö ve İ.B.’ye yönelik operasyonda savcılık, DA, EB ve İ.B.’yi gözaltına aldı. Tutuklanmaları talebiyle.” yaptı. Ancak Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararı çıkarmadı. Daha sonra 20 Ocak’ta savcılık itiraz etti ve üç kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İtirazın ardından 25 Ocak’ta sadece DA yakalanarak tutuklandı. Tutuklanma nedeni ‘Atatürk’e hakaret, tehdit, Atatürk’ü ve Türk milletini aşağılamak’tı. “Bu tutuklamaya ilişkin itiraz 1 Şubat’ta reddedildi.”
Soruşturmanın titizlikle devam ettiğini paylaşan Tunç, belgede hayvanlara eziyet edildiğine ilişkin tespit ve ifadelerin de yer aldığını söyledi. Tunç, tahliyelerle ilgili de şunları söyledi: “Bahsedilen 5 kişi incelendi ancak kamera görüntülerinden bu eylemleri kimin yaptığı tespit edilemedi. Yani sanal profil tespit edilemediği için hayvana karşı işlenen suçlar hakkında dava açılamadı. Dolayısıyla şimdilik bu isimlerin neden o grupta olduklarına ve videoları paylaştıklarına dair şüpheler var. Bir örnek vereyim; İ.B.’nin kullandığı telefon Paylaşıldığı tespit edildi ancak bu telefonun babasına ait olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla söz konusu suçla illiyet bağı kurulmuş olup, soruşturma bu şekilde devam edecektir.”
‘VİDEOLARIN PAYLAŞILMASININ SEBEPİNİN ETKİLEŞİM KAZANMAK OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR’
Tunç, dijital dünyada suçları ve failleri tespit etmenin her zaman kolay olmadığını vurgulayarak şu noktaya dikkat çekti: “Bazen imkansız bile olabiliyor. Bu nedenle polisin ve savcılığın en çok zorlandığı konu bu. Hesapların bir kısmı yurtdışından, bir kısmı ise sahte. Tespit zaman alabilir. “Gerçek suçluya bazen ulaşılamıyor, bazen de geç ulaşılıyor.”
Gözaltına alınan DA’nın, kedilerin çektiği acıların görüntülerini paylaştığını itiraf ettiğini ancak görüntüleri çeken kişinin kendisi olmadığını söylediğini belirten Tunç, şöyle devam etti: “DA, videoları paylaşmanın amacının etkileşim almak ve ilgi çekmek olduğunu söylüyor. dikkat. Bunu kabul eden tek savcı olduğu için şu anda gözaltında. Bazıları ise grubun amacını bilmeden orada olduklarını söyledi. Serbest bırakılan kişiler, ellerinde kedilere işkence ettikleri, kedileri öldürdükleri videoları olmadığı, yani sadece videoları paylaştığı için adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. “Bu insanların hepsi 2000 veya sonrasında doğdu.”
Sokak hayvanlarına yönelik birçok platform ve dernek var. Sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyorlar. Bu nedenle birçok hayvansever, C31K üyelerinin sokak hayvanları karşıtı platformlar ve dernekler tarafından desteklendiğini savunuyor.
Dosyada bununla ilgili bir bilginin olup olmadığı sorusuna Tunç’un yanıtı şu şekilde oldu: “Açıklamalarda dikkat çeken ortak bir ifade vardı. Yani, kelimelerinin tamamı benzer veya aynı içeriğe sahip. Bu bir tesadüf olamaz. Savunmalarının ortak noktalarından biri talimat almış olmalarıdır. Bu noktada bazı isimler veya hesap isimleri veriyorlar ancak bu kişilerin gerçekte kim olduğunu bilmediklerini belirtiyorlar. “Kendilerine görüntüleri paylaşma ve yayma talimatı verildiğini söylüyorlar.”
(HABER MERKEZİ)